Taking too long? Close loading screen.

Az utolsó körökig kérdéses volt a bajnoki cím sorsa…

0

Megérkeztünk Olaszországba, az idei Formula 3-as széria utolsó helyszínére, Monzába. A futamot óriási várakozás előzte meg, hiszen még 3 embernek volt esélye a forduló előtt a bajnoki címre. Nagy Zsolt, aki tavaly 1 ponttal csúszott le a bajnoki címről, ezúttal mindenképpen megszerette volna tartani a tabellán az első helyet. Erre neki volt a legnagyobb esélye, hiszen 418 pontjával ő vezette a pontversenyt. Mögötte Báldi Gergő állt 390 ponttal, aki a teszteken a leggyorsabbnak bizonyult és csak a győzelem volt a célja. És természetesen itt van a “fekete ló”, Czimer Gábor, aki első VSR-es bajnokságában már a bajnoki cím megszerzéséért versenyezhetett. Az ő lemaradása már kicsit nagyobb volt, azonban kis szerencsével neki is volt még esélye. A futamot a SimSport TV ezúttal is élőben sugározta, Nemcsák Gábor és Fabio Favatti kommentálásával.

Az időmérőn a hosszú egyenesek miatt Norisringhez hasonlóan szerepet játszott a szélárnyék, amit legjobban a bajnokság második helyezettje, Báldi Gergő használt ki, aki 1.46.575-ös körével majd 4 tzedet adott a Rookie kategória éllovasának Czimer Gábornak. Nagy Zsolt a 3.helyen végzett az időmérőn, így a három bajnoki esélyes már az időmérőn megmutatta, hogy ez a forduló bizony róluk fog szólni. A versenyzőkre kétszer 12 kör várt a legendás olasz pályán.

A rajt szépen sikerült, Báldi Gergő jól indult, viszont Czimer Gábor és Nagy Zsolt kicsit beragadt, azonban az első kör végére sikerült visszaszerezniük az eredeti pozíciójukat. A háttérben Kóbori Zsolt pördült ki, de ezen kívül a verseny kezdetével nem volt gond. Az első kör végén kijött a hatalmas szélárnyék és 3-an is egymás mellett autóztak a célegyenesben. Az 5-6 helyen Csuti és Molnár gyilkolta egymást. Molnár Attila hibája miatt visszaesett a 9.helyre ám ezzel összerázódott a középmezőny, mert felért Csutira Dani Bálint-Gályár Balázs-Kiss Balázs és Kóbori Zsolt is. Rendkívül szép küzdelmeket mutattak be a srácok, folyamatosan változtak a pozíciók.

Az élen Báldi 4,5 másodperccel vezetett Czimer előtt, akit nagy tempóban ért utol a bajnokság vezetője, Nagy Zsolt. Czimer nem is próbálta megvédeni a pozícióját és Nagy a második Lesmo kanyar után megelőzte. Egy körrel később Czimer már 5 másodpercen kívül volt Báldihoz és 1 mp-n kívül Nagyhoz. A két LikeOLD-os felváltva futotta a leggyorsabb köröket, aminek szintén nagy jelentősége volt, hiszen a verseny legjobb köréért is egy pont jár. Az igazi akciók az 5. és a 10. hely között zajlott Csuti-Molnár-Zsupanek-Dani-Gályár-Kóbori által. 5 körrel a vége előtt az első hely kérdése már szinte eldőlt, hiszen Báldi megnyugtató előnnyel vezetett és egy borzasztó gyors kör után a leggyorsabb kör tulajdonosa is ő lett.

Nagy Zsolt egyre inkább húzott el Czimertől, ezzel bebiztosítva a nagyon sokat érő második helyét. 4. helyen autózott Pintér Roland. Az 5-6-7. helyeken a két Black Tiger és Csuti harcolt a jobb pozícióért nagyon látványosan. A pole pozíciót érő 8.helyen Dani Bálint és Gályár felválta tartózkodott. Zsupanek és Molnár Attila összeakadt ezáltal Gályár és Dani is felért rájuk és az utolsó kört 4-en kezdték meg egymás mögött. Az első versenyt végül Báldi Gergő nyerte meg hibátlan vezetéssel és életben tartotta bajnoki reményeit. Nagy Zsolt félig bebiztosította a bajnokságot 2.helyével, Czimer végül a 3.helyen ért be. A többi versenyző sorrendben: Pintér-Csuti-Gályár-Zsupanek és a 8.helyen Dani végzett így ő indulhatott a pole-ból a második versenyen.

Az első futam végeredménye

A második verseny rajtjával szintén nem volt probléma, akár csak a szezon többi versenyén nagyon szépen megoldották a pilóták. Az élen helycsere történt, miután Zsupanek lerajtolta Dani Bálintot. A második kanyarban többen összeakadtak Czimer hibája után, amit a GT Drive-os versenyzőn kívül Tepliczky bántlegjobban. Pintér Roland közben felugrott a 2.helyre ám Csuti és Zsupanek is a dobogóért harcolt. Nagy Zsolt és Báldi Gergő az első körökben végig egymással harcolt, többször is helyet cserélve. A csata közöttük szép volt, viszont ezzel leszakadtak az élbolytól, amit persze Nagy Zsolt nem bánt, hiszen Báldinak a győzelem kellett ahhoz, hogy reális esélye legyen a bajnoki cím megszerzésére.
Az élen a Csuti-Zsupanek-Dani-Pintér kvartett előzgette egymást Gályárral kiegészülve. Nagy Zsolt és Báldi Gergő tovább folytatta az egymással való versenyzést. Rájuk érkezett meg Nagy Dávid, ezzel három fősre növelve a második bolyt.
Az első ötös gyakorlatilag pillanatről pillanatra előzgette egymást azonban egy hiba után Csuti és Gályár is kiszállt a győzelemért menő küzdelemből. Zsupanek így tudott ellépni az üldözőktől és így került másodpercen kívülre Pintér és Dani. Utóbbi saját hibája után a falnak csapta az autót és feladni kényszerült a futamot. Báldi és Nagy Dávid a 3. és 4. helyre léptek előre, maguk mögött hagyva Nagy Zsoltot aki az 5.helyen kezdett csatába Csutival Kiss Balázzsal és Molnár Attilával.
Féltvánál Zsupanek vezetett Pintér előtt és Magny Cours után idei második győzelme felé robogott. Mögötte Bálid-Nagy Dávid és Pintér Roland csatázott. Báldi sorra autózta a leggyorsabb köröket és hamar felért Zsupanekre. A győzelem egyre fontosabbá vált számára, hiszen Nagy Zsolt folyamatosan esett vissza és öt körrel a verseny vége előtt már a 8. helyen tartózkodott. Báldinak, miután megfutotta a leggyorsabb kört 20 pontos hátránya volt Nagyhoz képest és mivel a győzelemért 45, a 8. helyért pedig 25 pont járt, Báldi egy esetleges első hellyel beérte volna Nagyot.Báldi átvette a vezetést 4 körrel a vége előtt és ekkor ő állt a tabella élén a több győzelmének köszönhetően. Zsupanek nem adta ingyen az első pozíciót, többször is visszatámadott aminek az lett a vége, hogy Nagy Dávid-Pintér Roland duó mellett, Csuti Zoltán is megérkezett rá. Nagy Zsolt a 7. helyre jött fel időközben, miután megelőzte Molnár Attilát. Ezzel újra ő állt a tabella élén.
Nagy Dávid és Pintér Roland az első sikánban összeértek, ami után Pintér megforgott. Ezzel a legjobban Nagy Zsolt járt, aki az incidens után már a hatodik helyen tartózkodott és biztonságban érezhette magát. Az utolsó körben Báldi már nem hibázott és megnyerte a második futamot. A második helyért fél tizeden belüli befutó volt Zsupanek-Csuti-Nagy Dávid között. Nagy Zsolt, miután megelőzte Kiss Balázst sikeresen beért az 5.helyen így a tavalyi kudarc után idén elhódította a csapat-és az egyéni bajnoki címet is.
Gratulálunk neki!

Nagy Zsolt, a 2012-es F3 bajnokság győztese!

A második futam végeredménye

Összesítve, egy nagyon változatos, izgalmakban bővelkedő bajnokságon vagyunk túl, ahol csakúgy, mint egy éve, a bajnoki cím sora ezúttal az utolsó körökben dőlt el. A szezon során igazán színvonalas versenyeket láthattak azok, akik a SimsporTV-n nyomon követték a versenyeket. A versenyzők előtt le a kalappal, hiszen, ahhoz képest, hogy végig hihetetlenül szoros versenyzés folyt a pályán, nagyon kevés baleset történt és végig fair küzdelem volt a pozíciókért.

Ezúton is szeretnénk gratulálni az egyéni bajnoki cím megszerzéséért Nagy Zsoltnak, a csapatbajnoki cím megszerzéséért a LikeOLD Racing három tagjának, Báldi Gergőnek, Gályár Balázsnak és Nagy Zsoltnak, illetve a szezon legjobb újoncának, Czimer Gábornak. Szép volt srácok!

A bajnokság végeredménye

Forrás: VSR.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük