Taking too long? Close loading screen.

Interjú Hermann Gáborral az által kitalált H-váltóról és pedálról

21320_1025748624101991_6167430964670534418_n-Kérlek mutatkozz be az oldal látogatóinak! Mivel foglalkozol civilben és honnan is ered a szakképzettséged a váltó és pedál  elkészítéséhez?
Sziasztok ! Mint már láttátok Hermann Gábornak hívnak, 24 éves vagyok és ugye szimulátor kiegészítők tervezésével, fejlesztésével, építésével foglalkozom.
Szakképzettség eléggé érdekes történet, mert középsikolába tanultam 4 évig gépésznek, utána 2 évet főiskolán tanultam gépészmérnöknek, azután iskolát váltottam és mérnökinformatikát tanultam az elmúlt évekbe ! Mindvégig éreztem, hogy valami nem kerek ! Pár hete már ezt az egyetemet is abbahagytam, hogy csak és kizárólag a szimulátorozással foglalkozzak ! Gyakorlatilag minden feladtam érte, 6 év tanulmányait, barátokat, családot, barátnőmet akivel majd 5 évig együtt voltunk, minden ráment az évek alatt, hogy elérjem azt amit most láttok ! Szerencsére a szüleim még egyenlőre támogatnak benne ! Elmondhatom, hogy civilbe, főállásként az álmaimat akarom megvalósítani ! Panellakásba lakunk az 5. emeleten, a szobám már szinte nem is szoba, műhely lett belőle, itt dolgozok itt élek 12 négyzetméteren, mint annó pár nagy és híres ember a garázsból indult én elmondhatom hogy az 5.-en egy szobából !

-Mi adta az ötletet, hogy szimulátoros kiegészítést készíts?
Mikor még fiatal(abb) voltam reggeltől estig ültem a számítógép, illetve PlayStation előtt és mást nem csináltam csak versenyeztem. Sajnos, vagy inkább nem sajnos, soha nem tudtam megtenni, hogy vegyek egy olyan kormányt, amihez van sebességváltó és 3 pedál, 16 éves koromba azaz 8 éve emlékszem még édesanyám kolleganője adott 800Ft-ot hogy vegyek mikrokapcsolókat, már akkor váltót akartam építeni, valami hajzselés dobozból, már annyira nem emlékszem, szóval a szükség vitt rá, hogy ezzel foglalkozzam, nekem nem adatott meg hogy több 10 ezret költsek rá így magamnak kellett valamit kitalálnom ! Őszintén szólva eltelt jó pár év mire odáig jutottam, hogy tényleg megépítettem egy váltót !

-Egészen biztosan magad is gyakran játszol autóverseny játékokkal. Melyek a kedvenceid?
Mióta elkezdtem fősulin és egyetemen tanulni szinte egyáltalán nem játszok ! Sőt mióta elkezdtem tervezni ezeket az eszközöket szinte időpocsékolásnak éreztem, hogy játszak ezen felül, egyszerre csináltam a sulit, próbáltam kifejleszteni valamit teljesen egyedül és mellette a hétköznapokban is helyt kellett állnom, család, barátok, barátnő ! Természetesen ez sok volt egyszerre !
Kedvenc játékom mindig is a Gran Turismo volt a 2-től a 4-ig minden változatát 100%-ra kijátszottam, tudni érdemes aki még nem próbálta, hogy nem a legegyszerűbb játék ! A kedvenceim a hosszú távú versenyek voltak amikor akár 1000 mérföldet vagy épp a Nürburgringen 24 órát kellett menni ! Leültem és tényleg 24 órát vezettem !

-Ismerhetünk valamelyik online ligából?
5-6 éve volt valami Gran Turismo-s weboldal, ott voltak versenyek meghirdetve sokszor részt vettem rajtuk 2. 3. 4. helyezések környékén voltam mindig, nyerni sose tudtam. „hermann05c” nicknéven voltam regisztrálva, de szerintem már senki nem emlékszik rám, már nagyon én se !

-Kérlek mesélj egy kicsit a váltóról és a jelenleg még csak terv szintén létező pedálról! Mit tud majd a két eszköz és az árán kívül mivel keltheti fel a hazai szimulátorosok érdeklődését?
Szerintem mindenki tudja, hogy egy váltó hogyan működik, balra-előre egyes, balra hátra kettes fokozat, ez eddig rendben is van ! Pórbáltam több váltót is már életem során, de miért van az, hogy beülsz egy autóba, és azt veszed észre, hogy szinte tényleg csak a váltókar mozgásának iránya egyezik meg azzal amit a boltba vásároltál ? Pont ez az, amiért évek teltek el, hogy kifejlesszek egy váltót ! Amit én csinálok, azzal az a célom, hogy realisztikus legyen, igenis ne kisujjal lehessen fokozatot váltani, hanem meg kelljen markolni és egy kis erőt kelljen belevinni, hogy bevegye a fokozatot !
A pedállal is ez a helyzet a gázpedál többnyire mindenben ugyan az, teljesen lineáris a mozgása, a fék viszont jóval keményebb, amit sok esetben szinte nem is érezni, a kuplung pedál, megint csak érdekes, mert szinte fordítottja a féknek, eleinte kemény és egy pont után lesz könnyű benyomni ! Ez a célom, hogy amit építek az is így működjön, ráadásul egy kocsit se láttam még műanyag 5cm-es pedálokkal !

-Sokan készítenek hardvereket, azonban az ár sok esetben kicsit elrugaszkodott. Neked, hogyan sikerül ennyiből megoldani a gyártást?
Az első sebességváltó amit készítettem, nagyon sokáig épült, nagyon nehéz volt és több mint 20 ezer forint volt az anyagköltsége, nem véletlenül, csak 1 darab készült belőle ! Működött, tökéletes volt, készült róla 2 videó is ami elérhető a Youtube-on ! De drága volt !!! Próbáltam azt is hirdetni voltam egy szimulátoros csapatnál (SIMHOUSE) ők is láttak benne fantáziát, de nem sikerült rá vevőket szereznem ! Be kellett látnom, hogy igenis a kisember számít, ők a legnagyobb vevőkör és őket kell megcéloznom, így hát nekiláttam újra a tervezésnek, gyakorlatilag másból nem állt a dolog, csak vettem ki sorba az alkatrészeket, próbáltam egyre kisebbre és egyre kevesebb alkatrészből megcsinálni ! Emlékszem volt pár nap, mikor reggel felkeltem és mondtam anyukámnak, hogy az éjjel megint átterveztem és megint 2 fémet és 4 csavart kiszedtem, a végén ő is nevetett, hogy el fog fogyni. De természetesen nem így lett ! Negyedére csökkentettem az anyagköltséget de még így is sokallom ! Az lenne a legjobb ha 3000ft körül lenne és naponta 2 darabot le tudnék gyártani így kerek 10 ezer forintért tudnám adni, de ez már szinte a lehetetlen kategória !

-Nagyon sok szimulátorost érdekelhet a fejlesztésed és sokan szívesen is támogatnák az általad megálmodott váltót és pedált, azonban a hazai viszonyok között a bizalom nem éppen a legnagyobb. Mivel tudnád meggyőzni a bizonytalanokat?
Meggyőzni? Elég meggyőző, hogy MINDENT feladtam azért, hogy ez sikerüljön ? E-mellett szeretettel várok mindenkit, ha kész van a prototípus, hogy próbálja ki ! Másképp ne vásárolja meg ! Csak ha meggyőződik róla, hogy ez tényleg jó! Tényleg jobb, mint amit többszörös áron a boltba megvesz! Szerintem ez adja a legnagyobb bizalmat, hogy nem szeretném, hogy valaki megvegye, és később azt gondolja, hogy pénzkidobás volt, a vásárlás előtt győződjön meg róla, hogy ez tényleg jó! A héten készen lesz a váltó prototípusa, szeretettel várok mindenki, legyen szó ismerősről, vagy ismeretlenről! Ne az én szavam döntsön arról, hogy amit csinálok az megéri-e, jöjjenek el az emberek és döntsék el ők!

-Sokan felvetették, hogy egy videót kellene mutatni a prototípusról használat közben, amivel könnyebb lenne az érdeklődők meggyőzése. Számíthatunk ilyesmire?
Természetesen igen! Sőt akik jönnek és kipróbálják, mindenkivel szeretnék egy 1-2 perces videót készíteni, hogy mondja ő el, hogy mit várt a készülékeimtől és mennyire győzte meg!

-A CreativSelector oldalára esett a választásod a gyűjtésnél. Miért nem a Kickstartert vagy az Indiegogora esett a választásod?
Sajnos anyagilag már már nagyon a nullához jutottam ugye, mint már említettem, ez a munkám ! És még pénzt nem nagyon láttam belőle! Muszáj voltam egy rövidtávú megoldást találni, amivel gyorsan egy kisebb összeghez juthatok, mert még mindig azt tudom mondani, hogy bár több 100 ezret beletettem a fejlesztésekbe, még mindig lenne pár dolog amire szükségem lenne ! Ezeket tudnám fedezni pár előrendelésből, vagy akár ha valaki úgy gondolja, hogy már most megvásárolna, egy váltót azzal még többet segíthetne!
Miután megvannak a prototípusok és az ország határain belül egy kicsit is ismerté válik a dolog, mindenképp egy nevesebb oldalon szeretnék indítani egy kampányt, amivel semmi más célom nem lesz, csak hogy céget tudjak alapítani! Mert ugye az még nincs!

-Csak a hazai szimulátorosok élvezhetik majd az általad készített váltót és pedált vagy terveid között szerepel egy Kickstarter, Indiegogo kampány is a nemzetközi piacra való kilépéshez?
Mindenképp nemzetközi vizekre akarok evezni, szerintem mindenki tudja, hogy sajnos nem a mi országunkba van erre a legnagyobb kereslet! Ha ebből szeretnék megélni elkerülhetetlen lesz, hogy továbblépjek az ország határain! Őszintén szólva ez nem is olyan távoli tervem! Szeretném még az ősz beállta előtt elmondhatni, hogy igen, világszerte elérhetővé váltak a termékeim! Természetesen az Indiegogoval nagy ismertségre tudok majd szert tenni és valószínűleg egy szebb összegre is amivel ezt a lépést már meg fogom tudni tenni !

-Olvastam a lapon, hogy a gyűjtés sikere esetén 2 hónapon belül át tudod adni a kész terméket az érdeklődőknek.
Gyakorlatilag ha minden összejön 2 váltót már a gyűjtés végén át fogok tudni adni és pár darabot félkészre el fogok tudni készíteni ! Teljesen független attól, hogy sikeres lesz-e a gyűjtés vagy nem! Legnagyobb célom az volt vele, hogy megismerjenek az emberek és persze csak örülök neki, ha valaki támogat, mert a támogatással hamarabb fogom tudni elérni a céljaimat! A pedálszetthez viszont pénz kell! Amit vagy a gyűjtésből tudok fedezni, vagy jó pár váltó eladásából! Meglátjuk, mit hoz a nem is túl távoli jövő!

-Milyen alkatrészellátásra számíthatnak a vásárlók tőled, esetleg a javításban tudsz nekik segíteni hiba esetén?
Szívem szerint teljes mértékben élettartam garanciát vállalnék rá! Ez egyrészt jó, másrészt nem, mivel az elektronikát szinte készen veszem, így ha az elromlik, sajnos nem tudok mit tenni, megveszem újból és ingyen kicserélem, ez nekem persze kiadásokkal jár, de tudom milyen az, amikor az ember vesz valamit és hamar tönkremegy… szeretném, hogy ne kelljen e-miatt szégyenkeznem! Mechanikailag teljesen stabil, az elektronika is amit használok nálam már éveket kibírt, nem hiszem, hogy probléma léphetne fel ! De minden esetben ingyen megjavítom! Az alkatrészeket meg mivel én készítem el, ezért végtelen mennyiségben rendelkezésre áll! Így az se jelenthet gondot!
Természetesen ha látom a készüléken, hogy kalapáccsal verték szét, akkor az anyagköltség árát elkérem, de az is csak pár ezer forintos tétel lehet maximum!

-Sokan szenvednek a H-váltók és a pedálok hibáitól. A Te általad fejlesztett példányok mennyire tűnik megbízhatónak és tartósnak?
Tartósságot azzal tudom bizonyítani, hogy mindent fémből készítek, ami ugye időtálló! Az első tesztem az volt, a régi példánynál is, hogy teljes erőből földhöz vágtam! Nem vicc, készen lett és tönkre akartam tenni! Hát nem sikerült! J Kibírta, nem lett semmi baja! Mivel ingyen javítom, ha valami baja van így nekem is fontos, hogy ne megbízható legyen, és soha ne romoljon el! Nem szeretnék heteket tölteni azzal, hogy javítom a készülékeket, így hát eleve úgy terveztem meg és úgy készítem el, hogy tényleg éveket át napi 24 órát lehessen nyúzni, minden féle meghibásodás nélkül!
De mondom, a legfőbb tényező, hogy fémből van az egész!

-A váltó felfogatása számomra nem igazán egyértelmű. Milyen megoldást dolgoztál ki erre a kérdésre?
A képeken azt hiszem nem látszik, de a Facebook oldalamon megtalálható egy ilyen tekerős „c” alakú rögzítő ! Ezt készen veszem, nem is olyan olcsó, de megéri, mert 1 darabbal az egész asztalomat fel tudtam emelni, a váltó hátulján kettő darab lesz, szóval előbb fog eltörni az asztallap mint hogy lecsússzon a szerkezet! Bivaly erős! Kipróbáltam és hiába 1000ft a 2 darab azaz a váltó árának 1/15-öd részét csak a rögzítés képezi, de nagyon nagyon megéri!

-Hogyan érhet el, akit érdekel a fejlesztés?
Vagy rajtad keresztül 🙂 A Creativselector oldalán, Facebook oldalamon, telefonon (06-31-326-0220), e-mailben vagy személyesen (Bp. 1181 Havanna utca 37 5/17).
Azt hiszem más lehetőség már nem is létezik 🙂